Press

Intervju av Sociala Medier om varför Explainer Videos har blivit så viktig och användbart när det gäller marknadsföring!

Fånga din publik med en film

Fånga din publik med en film

| Av Christina Hultman – SOCIALAMEDIER.ME |
 

Lena Petersson

Lena Petersson

Lena Petersson är fotograf och filmare, men hon arbetar även som animatör, manusskrivare och som voiceover, det vill säga röstskådespelare. I sitt företag LL Media Net har hon specialiserat sig på att producera korta, ofta tecknade filmer, som är perfekta för att sprida information eller för att presentera företag på nätet. För när det gäller sociala medier är kortfilm en mycket effektiv kommunikationsform.

Lena har alltid tyckt om att teckna. Bland annat gillar hon att ”doodla”, vilket är ett engelskt uttryck för att rita lustiga gubbar och krumelurer. Det här är ett intresse som hon har fått glädje av i sitt jobb, då hon arbetar med att producera korta, animerade filmer.

Förutom filmare och fotograf är Lena också utbildad webmaster och det var under den utbildningen, när hon läste en kurs i Flashanimering, som hon fick prova på att göra film. År 2007 började hon sedan att producera filmer; då främst reklam- och informationsfilmer. Sedan 2014 gör hon också animerade filmer, så kallade explainervideos, som hon även skriver manus till.

Vad är en explainervideo?

– Explainervideos är korta filmer på cirka en till en och en halv minuters längd om företag och deras produkter eller tjänster, och riktar sig till kunder. De är ofta tecknade men behöver inte vara det, förklarar Lena.

Som så mycket annat kommer explainervideos från USA, där de började dyka upp 2013. Det finns olika typer av explainervideos berättar Lena. Huvudgrupperna är informations-, instruktions- samt presentationsfilmer. Till exempel har Lena gjort en instruktionsfilm till sociala medieexperten Nina Jansdotter som heter ”Liten mingelskola”, samt en informationsfilm om arbetsmiljön för LSS Assistans.

Ett exempel på presentationsfilm är i sin tur en film som Lena gjorde för företaget Fraktjakt.se. Sedan finns det också speciella filmformat anpassade för Instagaram. Dessa filmer är max 15 sekunder långa och loopar om och om igen. De passar särskilt bra för reklambudskap eller inbjudningar.

Ett snabbt sätt att berätta

Hur bygger man upp ett filmmanus?

– Det bästa är att öppna med en fråga eller göra ett uttalande om något jordnära och okomplicerat som kan fånga tittarens intresse, berättar Lena.

Som exempel nämner Lena frågor som ”Skulle du vilja ha fler besökare?” eller ”Skulle du vilja ha längre semester?”.

När man väl fångat uppmärksamheten förklarar man filmens budskap eller syfte. Här använder man sig, som i många andra sammanhang, av grundläggande pedagogiska metoder genom att besvara frågorna var, varför, när och hur. Man avslutar filmen med någon form av uppmaning, en så kallad ”call to action”. Det får gärna finnas med några humorpoänger, så kallad ”schtick”på filmspråk, för att hålla tittarens intresse vid liv.

Vad är de största fördelarna med explainervideos?

– Den största fördelen är att det är ett enkelt sätt att berätta och att det går snabbt att ta till sig budskapet, svarar Lena.

Explainervideos är med andra ord en snabb kommunikationsform. Andra fördelar är att de dessutom tekniskt fungerar överallt och är enkla att distribuera. Film är också kostnadseffektivt på så sätt att när de väl är gjorda kan man visa dem hur många gånger som helst. Lena berättar också om undersökningar som visat att besökare stannar kvar ett par minuter längre än vad de gör annars när man lagt till korta filmer på företags hemsidor.

Film gör oss nyfikna

– Filmens rörelse fångar vårt seende och vår uppmärksamhet extra snabbt. Just därför passar film väldigt bra att använda på sociala medier. De sticker ut i flödet och rörelsen väcker vår naturliga nyfikenhet, menar Lena.

Vad ska man tänka på som beställare av en film?

– Det viktigaste är att man har någon sorts egen idé till vilket budskap filmen ska ha. Sedan är det också bra om man vet vilken den huvudsakliga målgruppen är, tillägger Lena.

Hur man sedan lägger upp filmen beror på om man främst är ute efter att skapa en stämning eller en känsla, som till exempel i Lenas reklamfilm för bröllopsfotografering, eller om det främst handlar om att presentera fakta. Men även ren fakta behöver lättas upp för att bli mer lättillgänglig och då är humor ett effektivt verktyg. Genom att balansera fakta och ett seriöst budskap med humor kan man nå, behålla och få tittaren att minnas budskapet lite extra bra.

Det är spännande hur ett vanligt intresse för ”telefonklotter”, tecknande och att doodla kan utvecklas till filmskapande. Men det krävs förstås precis det som Lena har – talang och utbildning. I dagens nätkommunikation, där bilder och starka symboler blir allt viktigare, ska man därför inte se ned på ”roliga gubbar”. De kan mycket väl utveckla sig till värdefulla virala varumärken.