Ordlista

1Vi har sammanställt en liten ordlista där vi förklarar och reder ut en del av begreppen som dyker upp inom animation och filmproduktion

Animera – att skapa rörelser och levandegöra stillbild. Rörlighet till animerad film kan göras på flera olika vis, dels genom tecknad sekvens eller genom stop-motion fotografering eller via datorn, s.k datoranimering vilket är det vi huvudsakligen gör.

Manus – handlingen i filmen. Manuset är den röda tråden som engagerar och leder tittaren framåt genom filmen. Den omfattar personer & karaktärer, handling, scener och dialog, en dialog behöver inte vara muntlig utan kan illustreras med filmens eget språk.

Explainer video – är en film som förklarar och berättar på ett kort och engagerande vis. T.ex. hur ett företags tjänster fungerar, vad ens produkter är till för eller varför man ska använda dem. Filmerna passar lika bra på webben som i mötesrummet och på föreläsningen.
Explainer videons struktur består av 3 viktiga delar: 1. Vad – vad eller vem filmen handlar om 2. Varför – varför det är viktigt 3. Hur – hur ska tittaren ta nästa steg.

Whiteboard video – vita tavlan animering där en hand ritar, skriver och suddar på den vita tavlan och låter de klassiska streckgubbarna komma till liv. Att följa handens rörelser i filmen gör att man hänger med i såväl ritning som skrift. Whiteboard video är ett unikt, engagerande och underhållande sätt att fånga intresset och hålla kvar det hos publiken.